86 meter högt lyft på Läppstiftet

1989 invigdes Lilla Bommen, eller Läppstiftet som det heter i folkmun, i centrala Göteborg. Bygget som med sina 22 våningar, reser sig hela 86 meter över marken och innehåller kontorslokaler för en rad företag.

Utvändigt består Läppstiftet av en glasfasad, som naturligtvis måste rengöras med jämna mellanrum. Lördag den 16 mars var Kynningsrud Nordic Crane med och lyfte en takmonterad servicekran för fönstertvätt upp till toppen av den 86 meter höga byggnaden. På grund av att det till och från var stark vind, sköts lyftet upp flera gånger innan lyftförhållandena var så pass goda att vi kunde fullföra jobbet. Servicekranen som tillslut kom på plats vägde 20 ton, plus två ton i motvikter så att den höll sig horisontell och stabil under själva lyftet.

Till det krävande jobbet var vi tvungna att använda en 500 tons kran med 47,3 meter hydraulisk bom och 49 meter rörlig tornutrustning. Dessutom satt det 90 ton i motvikter på kranen och det var markbäddar på 6×6 meter under varje stödben.

Projektansvarig för jobbet, Clas Ericsson, sa att han var nöjd med jobbet.

-Killarna har gjort ett jättebra jobb. Själva lyftet var svårt, både med tanke på vindförhållanden och storleken på servicekranen, men vi löste det på ett säkert och effektivt sätt, berättar han. 

Med i lyftlaget var Håkan Alesjö (kranförare), Jonas Berlin (lyftledare), Martin Persson (tunggodspersonal) och Magnus Nilsson (tunggodspersonal).

Nyhetsarkiv