Viktigt lyft på Drottning Silvias barnsjukhus

”Glädjen är att vara till nytta» har sällan passat bättre än när Kynningsrud Nordic Crane AB var i Göteborg för att göra ett mycket viktigt lyft på Drottning Silvias barnsjukhus.

År 2021 skall det stå klart ett nytt barnsjukhus vid sidan av det gamla. Då de båda sjukhusbyggnaderna skall användas aktivt är en ny broförbindelse mellan dess två en livsviktig del av sjukhuset. I den gamla byggnaden kommer akutmottagningen att ligga, medan den nya byggnaden kommer att innehålla bland annat intensivvård och moderna operationsrum. För att minimera tiden det tar för att störa den mycket känslig verksamheten, togs ett tidigt ett beslut om att prefabricera hela den stora förbindelsegången nere på marken.
Lång planering
När beslutet fattades fanns det fortfarande ett antal frågor vi var tvungna att hitta svar på. Vad tål marken för belastning? Vad väger en komplett trevånings förbindelsegång som är 12 meter hög? Hur vänder vi den liggande konstruktionen till upprätt läge? Till slut hittade vi tillsammans alla svar som krävdes för att utföra en lyckad lyftoperation.
Hög precision krävdes
Med fyra lyfttag (25 meter x 4,5 meter) kunde vi tills slut lyfta hela den tre våning höga konstruktionen på plats. Broförbindelsen hade en dödvikt på 106 ton, tre våningar hög och 25 meter lång. Förbindelsegången var bara 7 cm smalare än öppningen mellan de två fastigheterna, det krävdes hög precision av riggningen för att allt skulle hänga rakt. Samspelet mellan lyftledaren Ola Westling och  kranföraren Reine Karlsson var därför mycket viktig.
Tack vare ett bra samarbete mellan alla involverade och lyftexpertene från Kynningsrud Nordic Crane AB gick detta komplexa lyft helt enligt plan!
Teamet bakom projekten var:
Arbetsledare: Peder Åsen
Kranförare: Reine Karlsson
Lyftledare: Ola Westling
Hjälpkrans förare/Signalman: Karl Lennartsson
Engineering: Tobias Karlsson 

 

 

Film: Kay Johanson